Noțiuni despre carbohidrați

CARBOHIDRAȚII reprezintă „zahărul” din alimente și poartă mai multe denumiri: CH = CARBOHIDRAȚI =GLUCIDE

Există 4 grupe de alimente care conțin cantități semnificative de „zahăr”= glucide = carbohidrați.

  1. PÂINEA, FULGII DE CEREALE ȘI PRODUSELE FĂINOASE: peste 50% CARBOHIDRAȚI
    Din această grupă fac parte pâinea, fulgii de cereale și toate produsele ce au ca prim
    ingredient făină. Aceste alimente trebuie cântărite. Jumătate din cantitatea pe care o cântăriți
    reprezintă glucide = carbohidrați = CH.
    Produsele din cereale integrale [pâinea din făină integrală de grâu, secară, ovăz], fulgii de
    cereale, sunt recomandate pentru aportul crescut de fibre și absorbția lentă a „zahărului”
    după digestie.
    În cazul alimentelor făinoase rafinate [stixuri, grisine, pufuleți, popcorn, pufarini, covrigi,
    covrigei uscați, biscuiți, biscuiți digestivi], se recomandă evitarea sau consumul ocazional și
    în cantități mici din cauza aportului crescut de carbohidrați simpli, care cresc mult glicemia.
    Dacă puneți pe cântar 100 g pâine, aceasta va conține 50 g zahăr = 50 g CH
    Dacă puneți pe cântar 200 g pâine, aceasta va conține 100 g zahăr = 100 g CH
    Dacă puneți pe cântar 40 g pâine, aceasta va conține 20 g zahăr = 20 g CH
    • 100 g mămăligă = 15 g CH
    • 100 g fulgi de ovăz = 68 g CH
    • 100 g fulgi de porumb = 84 g CH
    • 100 g popcorn simplu, pregătit cu aer cald = 77 g CH
    • 100 g popcorn simplu, gătit cu ulei = 58 g CH
    • 100 g biscuiți digestivi = 65 g CH
    • 100 g pufuleți = 54 g CH
    • 100 g covrigei uscați = 80 g CH
  1. GARNITURI FĂINOASE: 20% CARBOHIDRAȚI
    Din această grupă fac parte cerealele boabe și legumele amidonoase (leguminoasele):
    cartofii, cartofii dulci, orezul, pastele făinoase, fasolea uscată boabe, mazărea, lintea, năutul, porumbul dulce boabe, cușcușul, bulgurul, quinoa, hrișca, amaranthul, tapioca etc.
    Fiecare 100 g de produs cântărit fiert (de exemplu, mâncărică de cartofi sau pilaf de orez sau mâncărică de fasole) conține 20 g carbohidrați.
    • Dacă mâncați 100 g cartofi copți/fierți, veți aduce în organism 20 g CH
    • Dacă mâncați 200 g pilaf orez, veți mânca 40 g CH (pentru fiecare 100 g pilaf aveți 20 g CH)
    • Dacă mâncați 250 g paste = 100 + 100 + 50 g paste = 20 + 20 + 10 g CH = 50 g CH în total
  1. FRUCTELE PROASPETE: 10-20% CARBOHIDRAȚI
    Unele fructe conțin 20 g CH la 100 g BANANĂ, STRUGURI, PARĂ, PRUNE, PEPENE GALBEN, KAKI.
    Restul fructelor conțin între 10-15% CH: mere, clementine, portocale, mandarine, pomelo, grapefruit, lămâie, mango, ananas, fructe de pădure (afine, zmeură, mure, coacăze, agrișe), căpșune, cireșe, vișine, nectarine, piersici, caise etc.
    Se recomandă consumul zilnic a 1-2 porții fructe, aproximativ 150 – 300 g fructe/zi.
    • Exemplul 1: 150 pulpă de banană = 30 g CH
      Exemplul 2: 200 g felii mere = 20 g CH
      Exemplul 3: 150 g felii măr la finalul unei mese + 150 g pulpă clementine la gustare = 30 g CH
      De reținut:
      Fructele uscate conțin între 60-80% CH prin urmare se recomandă consumul ocazional și în cantități moderate.
      De exemplu, 30 g merișor deshidratat = 24 g CH
  1. PRODUSELE LACTATE: 4-5% CARBOHIDRAȚI
    Lactatele proaspete conțin 4-5 g carbohidrați la 100 g produs: lapte, iaurt, sana, chefir, brânză de vaci, caș, urdă.
    Și aici vom învăța din exemple:
    Dacă într-un pahar sunt 100 ml lapte, veți bea 5 g CH
    Dacă în pahar sunt 200 ml lapte, pentru fiecare 100 ml aveți 5 g CH = 100 + 100 = 5+5 = 10 g CH
    În 100 g brânză de vaci găsim aproximativ 5 g CH

ALTE SURSE DE CARBOHIDRAȚI:
Fructele și semințele oleaginoase crude conțin carbohidrați, între 6-24%, însă acestea se recomandă a fi consumate în cantități mici în cadrul unei zile, aproximativ 30 g, pentru a nu depăși necesarul de grăsimi pentru organism.
Garniturile nefăinoase conțin între 3-12% carbohidrați, prin urmare este indicat să țineți cont și de aportul glucidic atunci când se planifică bugetul de carbohidrați dintr-o zi.
Salata, spanacul, roșiile, castraveții, ardeiul gras, loboda, urzicile, leurda conțin carbohidrați în cantități nesemnificative și pot fi consumate relativ nelimitat.
Carnea și ouăle nu conțin carbohidrați.

image